Agustí Rius i Borrell
Sabadell. Monografia
Biblioteca Sabadellenca
1929

"A començaments de l'any 1366 es trobava en aquestes terres, de pas vers Castella on anava a auxiliar el bastard D. Enric de Trastamara contra el seu germà el rei D. Pere el Cruel, en la mort del qual és prou sabuda la participació que va tenir l'aventurer Beltran de Claquin amb les seves indisciplinades companyies franceses. El rei D. Pere d'Aragó, qui volia afavorir el de Trastamara, va rebre molt bé aquella gent aventurera, la qual, amb tot i això, tractava els pobles com a país conquistat, cometent robatoris, incendis i morts. Per a lliurar-se de semblants atropells, els batlles i el consell de la vila enderrocaren algunes cases des de les quals podia l'enemic molestar-los, i van demanar i van obtenir autorització per a construir forts i muralles i obrir fossats. Aquest va ser l'origen de la fortificació de Sabadell." (p. 61)

Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

Segle XIII: "Sembla doncs, que aquest vall, arrencant de la Porta Barrera, o extrem actual del carrer Alt del Pedregar, passava pel carrer Baix i seguia tot el de la Burriana pels darreres de les cases que donaven al dit carrer de Sa Muntada i la Plaça. Més enllà i deixant un pas pel camí importantíssim de Sabadell a l'Horta Major, el vall continuaria, més o menys, per la línia dels actuals carrers de Fortuny, el Jonc i Sant Antoni, deixant-se travessar pel camí de Manresa (i potser pel de Terrassa, a l'extrem Nord del cortal de Na Burguesa); cenyia les eixides de les cases del Cortal i de la Plaça; trobava la sortida del carrer d'en Rossa, prenia en el seu àmbit l'església i el cementiri i tornava a la Porta Barrera. Aquesta perifèria és la que podem atribuir a la vila de Sabadell en els inicis d'aquest segle." (p. 111-112)

"En 1603 es va acordar cenyir la vila amb una carretera, el "camí que roda la vila" que se'n deia que havia d'inspirar amb el temps la direcció dels carrers que es farien, a les acaballes d'aquest segle i en el vinent, tancant el nus del Sabadell antic. A la vegada es van refer varis portals de la població. El "camí que roda la vila" sortia del portal de Barcelona, passava pels que serien carrers de Sant Roc, Safaretx, Sant Feliu, Font, Basses (després Escola Industrial), Valls, Bolsós (després carretera de Manresa), Sant Francesc, Convent, Capellans (després Sant Domènec) i d'En Cabot (més enllà Sant Joan) per a acabar en el lloc de sortida. Per aquest camí hom podia anar d'un a un altre camí general sense necessitat d'entrar a la vila." (p. 248)

"En el barri quart ja es coneixien, en 1841, sis carrers nous: [...] i el de les Valls es referia a l'antiga línia dels valls de la vila que havia seguit aquell carrer." (p. 331-332)

Entre 1850 i 1859: "El barri cinquè obtingué els nous carrers de les Valls, Bolsós (que anava de la pl. de l'Àngel al carrer de Sant Francesc), carretera de Manresa, Hospital, Junqueres (ara Vilarrúbies) i Bufí." (p. 371)







Antoni Bosch i Cardellach
Anales de la Villa de Sabadell - I
Fundació Bosch i Cardellach
1992

"1429. [...] En atención a que en dichos Valls se comprendían antigüamente los fossos junto a los muros de que estaba circuída esta villa, da motivo para opinar que quando el Rey Don Pedro y la Reyna Doña Eleonor confirmaron las imposiciones o las concedieron a Sabadell, como se dijo en 1357 y 1366, es regular cedieron también el terreno para levantar los muros y abrir los fossos, a cuyo efecto se concedieron aquéllas." (p. 121)